Vereniging Maarten Tromp        

 

Hoofdpagina

 

Voorjaarsbijeenkomst 2014

Donderdag 8 mei

Foto's van onze bijeenkomst
Door Wout Krispijn

 

 

 

Bezoek aan de    te Oostvoorne


Sinds 2008 waren we al van plan om dit unieke “oorlogsmuseum” te bezoeken. Achter drie meter beton in de Voornse duinen schuilt het verhaal van de ‘geheime oorlog’ die de Duitse bezetter vocht tegen geallieerde bommenwerpers die op weg waren om Duitse steden te bombarderen. Het is de strijd tegen het atoomgevaar in de jaren 60 geweest waarom de Biberbunker bewaard is gebleven. We zullen horen waarom. Daar de bunker midden in een natuurgebied ligt zijn er slechts 20 rondleidingen per jaar toegestaan. Gelukkig behoren wij er dit jaar bij. Het bestuur van de vereniging “Maarten Tromp”nodigt u hierbij uit voor een bezoek aan dit bijzondere aandenken uit de 2e Wereldoorlog.

 
De Biberbunker te Oostvoorne is binnen de Duitse verdedigingswerken in WOII een unieke nog bestaande bunker binnen de toenmalige Biberstelling. Direct na de mislukte aanval op Engeland (de operatie Seelöwe) en de daaruit toenemende bombardementen vanuit Engeland was het duidelijk dat de Duitsers nu ook defensief moesten gaan denken. Een plan, om een gecoördineerde

 luchtoorlog met behulp van radars te ontwikkelen werd verder uitgebouwd met als één van de daaruit voortvloeiende gevolgen: de stelling Biber te Oostvoorne

De Biberbunker is sinds 14 januari 2013 een zelfstandige Stichting. Na jarenlang en naar beider tevredenheid onder auspiciën van de Historische Vereniging WestVoorne [HVWV] te hebben gefunctioneerd, was door andere inzichten de tijd rijp om een stap naar zelfstandigheid te zetten. Vanzelfsprekend zijn externe betrokkenen, sponsors, donateurs en adviseurs hierbij een belangrijke factor en onmisbaar in het slagen van deze onderneming.

De Stichting drijft op vrijwilligers. Komende jaren zal de bunker diverse dwarsverbanden aangaan met externe partijen om de bunker onder de aandacht krijgen van een breed publiek. Vrijwilligers zijn derhalve hard nodig, van technische mensen (die in de vrije tijd van klussen houden) tot gidsen die in de zomermaanden het publiek kunnen rondleiden en het verhaal van de bunker in de context van WOII kunnen en willen vertellen.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Wim Langendoen ( telefoonnummer 0181-484648 )